www.salvemsalselles.org
INICI IMATGES HISTÒRIA VALOR ACTUAL RECUPERACIÓ COL·LABORA NOTÍCIES
De l’anterior església preromànica de Sant Pere només se’n conserven uns fonaments difícils de reconèixer. L’actual Santa Maria de Salselles combina bàsicament elements d’estil gòtic i barroc.

Artísticament , les seves naus laterals cobertes amb clau de volta gòtica i arc ogival són segurament el més interessant de la construcció. També destaca el campanar com a element característic de la seva fesomia, un petit cimbori molt malmès i la portalada principal, amb arc de mig punt adovellat. També és característica la zona porxada davant l’entrada principal. El retaule barroc i les pintures es van cremar durant la Guerra Civil, i altres elements d’interès, com l’escala de cargol, han desaparegut en mans d’algun visitant.
Alguns petits objectes de Salselles s’exposen avui dia a Santa Maria de Llucà, com també la pica baptismal romànica, la clau de volta principal de l’església i l’actual imatge de la Verge de Salselles, tan venerada en els seus goigs. També a Lluçà trobareu aquests goigs recollits en una publicació de l’any 2003 promoguda pel rector Josep Casals.

Històricament és de remarcar que Salselles va ser construïda amb l’esforç de tot un poble, i té unes dimensions prou considerables si tenim en compte la seva població. La seva anomenada aplegava molts visitants al seu voltant, i això de mica en mica la va fer créixer.
Actualment es pot veure només com un conjunt de rocs ben posats, però entenem que el que realment importa és la motivació que la va fer possible. És la imatge de l’esforç, la voluntat i la unió d’un poble. Salselles no ha deixat de ser un referent per molts de nosaltres, i aquí rau el seu valor, en l’estima i el sentiment que ens desperta. És per això que el seu estat actual diu molt de tots nosaltres. I què volem que digui?
Alçat i secció

Imatge cedida per Francesc Xavier Cortada
Contacte: info@salvemsalselles.org Creació web: FORESIGHT SYSTEMS